U bent hier: » startpunt website » actueel

Nijkerkse

Nijkerkse

Klokkenspelvereniging

 /
Nijkerkse Klokkenspelvereniging.


Actueel

 

Stormachtige klus in de toren


Afb.: Boudewijn Zwart nadat het werk gedaan was. Op dinsdag 24 oktober is de historische speeltrommel in de Nijkerkse toren weer verstoken. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek arrangeerde vier nieuwe melodieën die zullen klinken tot april 2024.

Dit is een precies en arbeidsintensieve klus die door de stadsbeiaardier, de torenbeheerder en een paar werkmannen van de gemeente samen twee keer per jaar wordt geklaard. Een van hen vertelde dat binnen in de toren niet alleen gehoord, maar ook gevoeld werd dat de krachtige wind tegen de toren aan beukte. Gelukkig kan hij daar wel tegen, maar toch …

 

Algemene Ledenvergadering 2023

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 24 april 2023 zijn de gebruikelijke zaken behandeld.
Afb.: Jan Bijvank, Thom Bakker en Martien van Bokhorst, die de afgelopen jaren zoveel tijd en energie besteed hebben aan het archief en de digitalisering daarvan, in het zonnetje gezet
Het bestuur ontving van de leden goedkeuring voor het gevoerde beleid, ook voor wat betreft de financiën. Daarnaast zijn Jan Bijvank, Thom Bakker en Martien van Bokhorst, die de afgelopen jaren zoveel tijd en energie besteed hebben aan het archief en de digitalisering daarvan, in het zonnetje gezet.
Ze ontvingen een geschenktas, gevuld met karakteristieke Nijkerkse producten, aangeschaft bij Nijkerkse ondernemers, die ook lid zijn van de vereniging.

In de vacature is Gert Boer als bestuurslid aangetreden. Daarmee is niet alleen de lege plaats opgevuld, maar bereiken we ook een verjonging binnen het bestuur. Daar zijn we heel blij mee en wensen Gert een nuttige en fijne tijd toe in ons midden.
Carla Alfrink, die de ledenadministratie en het blad Hoog van de Toren verzorgt, was bereid haar werk in het bestuur voort te zetten.
Daar zijn we haar heel dankbaar voor.

 

NijKV online archief geopend

De Nijkerkse Klokkenspelvereniging is al een oude vereniging. In 2028 zal het 100-jarig bestaan gevierd gaan worden. Zij beschikt, vooral door inzet van de vroegere archivaris, Jan Bijvank, over een uitgebreid en punctueel aangelegd en bijgehouden archief. Vele banden vol met documenten en krantenknipsels staan bij hem in de kluis. Een heel bijzondere verzameling, die uniek is in de beiaardwereld.
Afb.: Van links naar rechts: Jan Bijvank, Gerard Renkema, Martien van Bokhorst en Thom Bakker. Foto gemaakt door Arjen Gerritsma
Door Jan, Thom Bakker en Martien van Bokhorst – allen oud-bestuursleden van de vereniging – is deze rijkdom in een periode van ca. 10 jaar gedigitaliseerd, gerubriceerd en geschikt gemaakt voor digitale presentatie zodat ook anderen er kennis van kunnen nemen. Op de ledenvergadering van april 2022 heeft Martien voor de leden er al een demonstratie van gegeven. De aanwezigen waren er heel enthousiast over. Nadien hebben deze drie verder gewerkt aan een aantal verbeterpunten. Die klus is nu klaar.

Vrijdag 24 februari 2023 heeft onze voorzitter, Gerard Renkema, samen met Jan, Thom en Martien dit digitale archief officieel opengesteld voor ieder, die er in geïnteresseerd is. Het archief is te vinden op deze site, heel gemakkelijk onder de knop “Archief”.

Het bestuur is er heel blij mee dat dit is afgerond en bedankt ze voor hun grote inzet. Wij hopen dat er veel gebruik van gemaakt gaat worden en …. laat gerust weten wat je ervan vindt !

Foto gemaakt door Arjen Gerritsma voor de Stad Nijkerk

 

Oefenklavier Johan C. van Rootselaar in de toren


Het oefenklavier dat deze oud-stadsbeiaardier van Nijkerk ergens in de jaren 60 of 70 van de vorige eeuw voor zichzelf had gemaakt om beiaard te kunnen studeren aan de piano, is door bestuurslid Simon Boas gewetensvol en vakkundig gerestaureerd. Vrijwel zeker is er maar één van, wereldwijd !
Daarna heeft het ruim een half jaar in de toonzaal gestaan van Verhoog Muziek. Daar stond het tegen de piano aan die jaren van Piet van Egmond, een eens beroemd organist, is geweest.

Afb.: Hijsinstallatie voor het naar boven takelen van het oefenklavier Het bestuur besloot dat het klavier niet zomaar ergens opgeslagen moest worden, maar op een plaats waar het voor het publiek zichtbaar kon zijn. In overleg met de torenbeheerder van de gemeente Nijkerk [eigenaresse van de toren] is zo’n plaats gevonden : de zgn. luidzolder in de toren van de Grote Kerk. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Via de trap kon niet, omhoog takelen zou misschien kunnen ……
Afb.: Het oefenklavier op weg naar de nieuwe plek Maar : is het luik, waar vroeger de gebruikte brandslangen door omhoog gehesen werden om te drogen, wel groot genoeg ? Simon stelde vast dat het “net” moest kunnen. Hij nam Sloopbedrijf Van de Burg uit Nijkerkerveen in de arm. Dat durfde de klus wel aan. Zaterdag 3 december in de vroege ochtenduren was het zover. Eerst sjouwden de medewerkers alle materialen naar de luidzolder. Daar zetten ze er een hijsinstallatie mee in elkaar en zo werd het oefenklavier nauwkeurig en voorzichtig naar zijn hoge plaats getakeld. Simon had goed gemeten ; het lukte precies en nu staat het op een hoogte van 12 meter boven het aardoppervlak.

Onder meer het AD en de Stad Nijkerk hadden fotografen en verslaggevers gestuurd om te berichten over deze niet alledaagse gebeurtenis. Wabe Bakker [zoon van onze vroegere penningmeester Thom] maakte een fotoverslag, waarvan bijgaande foto’s deel uit maken.

Nu zoekt het bestuur nog een elektronische piano, die aan het oefenklavier gekoppeld kan worden zodat het beiaardspel getoond en hoorbaar gemaakt kan worden aan bezoekers van de toren zonder dat de mensen in de omgeving verplicht worden dit aan te horen.

Dus: heeft u of weet u zo’n instrument, dat niet meer gebruikt wordt en nog wel goed werkt, laat het ons weten! We komen hem graag ophalen.
Secretariaat per telefoon : 06 4989 4733 of via het contactformulier

 


:.  Actueel   .:.  Disclaimer   .:.   Gevensverwerking   .:.   Nieuwsbrief   .: 
:.  Persberichten   .:.  E-mail   .:.   Sitemap  .:

Creative Commons License
Nijkerkse Klokkenspelvereniging 2008-2023

informatie op de website van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging is in licentie gegeven
volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen 3.0 Nederland licentie


Afb.: Toegankelijke en betaalbare website nodig? Kijk eens bij HeRiAn internetdiensten te Nijkerk.

Pagina geladen in 0.0009 seconde