U bent hier: » startpunt website » actueel

Opname regionale omroep A1

Kortleden heeft A1, de regionale omroep, een bezoek gebracht aan de toren in Nijkerk. Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart heeft hen ontvangen en uitleg gegeven over de historie van de toren, de speeltrommel en de beiaard. Hij legt ook werking van de laatste twee uit.

Als u dit YouTube filmpje Opent in een nieuw venster opstart en het niet helemaal wilt afdraaien kunt u het ook gedeeltelijk bekijken en beluisteren.
Om u te helpen: tot 7:30 gaat het over de toren, daarna over de speeltrommel en vanaf 12:30Opent in een nieuw venster komt het bespelen van de beiaard in beeld.
Veel kijk- en luisterplezier gewenst!

Speeltrommel voorzien van nieuwe melodieën

Op dinsdag 26 oktober is de historische speeltrommel in de Nijkerkse toren weer verstoken. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek arrangeerde vier nieuwe melodieën, die zullen klinken tot april 2022.

Elk heel uur klinkt het bekende geestelijke lied "Er is een God die hoort". Deze traditionele gospel is een geliefd lied bij veel koren en werd aangevraagd door groenteman Theo van Dasselaar, lid van het Chr. Streekmannenkoor "Noord-West Veluwe". De melodie is gecomponeerd door G.C. Stebbins.

Op ´kwart over´ klinkt een fragment uit een Menuet van Rentaro Taki. Deze beroemde Japanse componist verbleef 120 jaar geleden enige tijd in Europa. De Assocation of Carillon Art in Japan herdenkt dit momenteel met een project door deze muziek wereldwijd op carillons te laten klinken.

Elk half uur klinkt een Noors volksliedje. ´Per Spelmann´ gaat over een jongen die zo graag muziek maakt dat hij zijn enige koe verkoopt om zijn viool te kunnen terug kopen.

Om ´kwart voor´ speelt een bekend Menuet uit het Notenbüchlein für Anna Magdalena van Johann Sebastian Bach.

:.  Actueel   .:.  Disclaimer   .:.   Gevensverwerking   .:.   Nieuwsbrief   .:

Nijkerkse Klokkenspelvereniging 2008-2020