U bent hier: » startpunt website » concerten

Bespelingen en Concerten

Marktbespelingen

De beiaard wordt minstens twee maal per week bespeeld, namelijk op maandag en op vrijdag. De bespeling op maandag werd tot en met 2015 's morgens gegeven; een moment waarop destijds veel boeren naar de stad kwamen om te handelen en elkaar te ontmoeten. In de volksmond werd die Boerendeun genoemd. Toen de klokken in 1777 in de toren werden gehesen, hebben de boeren met hun paarden daaraan meegewerkt. Zij eisten daarvoor een bespeling tijdens de wekelijkse veemarkt op maandagochtend. De veemarkt is er niet meer, maar de Boerendeun wel! Hij is wel verplaatst naar de maandagmiddag van 15.00-16.00 uur, omdat er dan veel meer mensen winkelen en ervan kunnen genieten, dan ´s ochtends. De weekmarkt is inmiddels al jaren niet meer op vrijdagavond; de marktbespeling is ook verhuisd naar vrijdagmiddag van 15.00-16.00 uur.

Concerten

Daarnaast zijn er twee concertseries, die worden georganiseerd door de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. Op de dinsdagen van mei is de Meideun te beluisteren, van 19.00 - 20.00 uur. Deze herinnert aan vroeger tijden, toen het voorjaar op deze manier werd "ingeluid". Tijdens het schilderen en tuinieren vond men het leuk om wat muzikale afleiding te hebben. Sinds 1983 worden de meibespelingen verzorgd door examenkandidaten van de Nederlandse beiaardopleidingen, vooral de Nederlandse Beiaardschool uit Amersfoort.

Het muzikale hoogtepunt van het jaar is de serie van zomeravond-beiaardconcerten die elk jaar plaats vindt. Gerenommeerde beiaardiers uit binnen- en buitenland laten dan horen wat ze kunnen. De programma´s daarvan worden in een speciaal boekje uitgeven. Ten slotte wordt er op sommige nationale feestdagen en op 1e Paasdag, 1e Kerstdag en oudejaarsavond een bespeling gegeven.
Ook is het mogelijk om voor bijzondere gelegenheden een concert aan te vragen. Hierover kan men contact opnemen met de stadsbeiaardier. Dat geldt ook voor degenen die een bespeling bij de beiaardier willen meemaken!

Programma-overzicht

Meideunen 2022

Meideun, aanvang 19.00 uur
dinsdag 3 mei 2022 Deborah Hennig, student Mechelse Beiaardschool uit Canada
dinsdag 10 mei 2022 Akiko Nambu, student Nederlandse Beiaardschool uit Japan
dinsdag 17 mei 2022 Tim Couck, student Mechelse Beiaardschool
dinsdag 24 mei 2022 Dennis Vallenduuk, student Nederlandse Beiaardschool
dinsdag 31 mei 2022 David van Amstel, student Mechelse Beiaardschool uit Duitsland

De luisterplaats van de vereniging is verhuisd.
Vanaf 3 mei kunnen we met elkaar luisteren op het plein voor de H. Catharinakerk, Holkerstraat 36 te Nijkerk.
Stoelen, plaids voor als het koud is, beschutting tegen de regen en programma's zijn hier beschikbaar.

Zomeravondconcerten 2022

dinsdag 14 juni 2022 Boudewijn Zwart & Wim Ruitenbeek: Openingsconcert Beiaard (WR) met Orgel (BZ)
dinsdag 28 juni 2022 Frans Haagen o.a. Kampen, Doesburg, Zutphen en docent NBS
dinsdag 12 juli 2022 Carl van Eyndhoven Tilburg en Mol (B) en docent Lemmens Instituut
dinsdag 26 juli 2022 Boudewijn Zwart o.a. Nijkerk
dinsdag 9 augustus 2022 Eddy Mariën o.a. Mechelen, Meise en docent beiaardschool Mechelen
dinsdag 23 augustus 2022 Hans van Heemst Goedereede, afgestudeerd NBS master in 2021
dinsdag 6 september 2022 Boudewijn, Wim en Hans Broekhuijsen: Slotconcert Beiaard (WR), Piano (BZ) en saxofoon

De concerten beginnen om 20.00 uur en eindigen om 21.00 uur.
Tijdens de concerten is de luisterplaats, voor de H. Catharinakerk, Holkerstraat 36, geopend. Toegang gratis.
Stoelen, plaids voor als het koud is, beschutting tegen de regen en programma’s zijn hier beschikbaar.

:.  Actueel   .:.  Disclaimer   .:.   Gevensverwerking   .:.   Nieuwsbrief   .:

Nijkerkse Klokkenspelvereniging 2008-2022